Frukostföreläsning med Frida Ramstedt på Designtorget

Förra veckan tog jag modet till mig att gå ensam (jag går aldrig på events själv, vill alltid dra med mig någon) på frukostföreläsning på Designtorget med Frida Ramstedt, grundaren till Trendenser – en av Nordens största inredningsbloggar. Hon släppte nyligen sin bok “Handbok i Inredning Och Styling” som hon har jobbat på i två år, och sen lanseringen den 21:a mars så ligger den än idag på Bokus topplista. En riktigt succé, med andra ord!Föreläsningen började 8:30 på morgonen och det bjöds på smörgås och kaffe från Da Matteo. Inga stolar var utplacerade för att täcka antalet besökare, men som tur var erbjöd en av de trevliga tjejerna i personalen mig en pall som hon letade fram. Och så drog det igång med en intervju med Frida om boken, följt av en signering.

Precis innan öppningen så skulle såklart en sopbil ställa sig framför butiken och väsnas, hahaha.

Jag har tidigare sett Frida föreläsa en annan gång för något år sen i Kungsbacka, men jag var för feg för att gå fram och fråga nåt då. Men nu tog jag mig i kragen, ställde mig i kön och när det var min tur så fiskade jag fram mitt köpta exemplar av boken (som hade kommit bara dagen innan, phew) och ställde några frågor. Eftersom jag inte hade hunnit läsa klart boken så var jag lite osäker på exakt vad hon redan hade skrivit i boken om det jag undrade om, men jag körde på ändå.

Jag beundrar hennes arbete mycket för att hon bidrar med bra fakta och logiska resonemang kring inredning som jag ofta tycker att branschen helt glömmer av. Aspekter som funktion och ergonomi tycker jag sällan det pratas om, och det är sånt som jag själv brinner för. För mig handlar design och inredning om att höja sin livskvalité, vare sig det är med vackra ting eller funktionella möbler. Inredning kan vara snyggt OCH praktiskt.

Den senaste tiden har ju trenden varit “det stylade rummet”, som ska vara snyggt på bild men har nästan noll fokus på hur man faktiskt lever i rummet. Men nu med Fridas bok, som blivit framgångsrik redan och uppenbarligen fyller ett tomrum på marknaden, så verkar det som att man kanske kommer ta upp ergonomi och funktion mer i inredningsbranschen. Så en av frågorna jag ställde till henne var om hon tror att man också kommer börja prata om säkerhet i hemmen framöver? Hon svarade att hon fått en annan fråga innan om vad hon tror att vårt decennium kommer att sammanfattas som i arkitektur/design, och hon sa att det nog kommer bli mer fokus på att anpassa våra hem för det skiftande klimatet. Makes sense, för man märkte redan förra sommaren med den extrema värmeböljan att många hem inte ens är anpassade för att klara av att hålla värmenivån i huset på en jämn nivå om det blir såpass varmt. I vår lägenhet finns det i princip ingen ventilation och absolut ingen luftkonditionering, så vi höll på att smälla av när det var runt 30 grader om dagarna och det höll sig varmt även inpå nätterna. Kommer bli intressant att se hur det kommer ändra synen på arkitektur och inredning.

Boken har inga fotografier alls av inredning, utan pryds med fina, enkla illustrationer i gråskala. “Man får själv fylla i tomrummet, så att man utgår från sin egen inredning istället för att bli för fokuserad på att inreda exakt som i inredningsmagasinen.” – Frida Ramstedt

Har inte läst klart boken än, men jag tycker den är fantastiskt bra och den ger verkligen utförliga tips om hur man kan tänka när man inreder. Plus att den är snygg utvändigt också!

Text och Infografik: Frida Ramstedt
Illustrationer: Mia Olofsson
Grafisk form och omslag: Edholm Ullenius
Sättning: Gyllene Snittet bokformgivning AB
Infografik: Sofia Gustafsson

2 kommentarer

  1. Såg detta först nu. Stort tack för din fina recension. Så glad för att du kom på frukosten! Du behöver aldrig vara blyg för mig. Det är jag som är den introverta. 🙂 KRAM!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.