Påskmiddag

Precis som alla andra svennebananer har den senaste veckan mestadels handlat om att njuta av solen, prata om hur skönt vädret är, och att sucka njutningsfullt när man kan gå ut i tunna jackor utan att frysa. Och så har det självklart varit påskfeber! Hela onsdagen spenderades med att vårstäda hela lägenheten inför fredagens middagsbjudning. Köket var fint – ända tills man började laga mat då. Har börjat förvara potatis, lök och liknande framme på diskbänken. Får lite lanthandels-vibbar vilket jag är helt för. Mindre plats för att ställa ner blöt disk, men det kan jag offra för estetiken.

Jag som aldrig har bakat paj i mitt liv bestämde mig för att bjuda på just det. Fick låna den här urgulliga pajformen av mamma.

Basilikan är helt länsad, men vår lilla romansallad har faktiskt klarat sig bra och växer tålmodigt på.

Vanligtvis brukar jag och familjen åka upp till min mormor och morfar i Västerås och fira de flesta högtiderna där, inklusive påsken. Men jobbar man i Handels så får man räkna med att jobba röda dagar, så jag fick stanna kvar i stan och tog tillfället till att ha påskmiddag med några vänner.
Jag har en tendens att vilja göra mycket mat för att jag aldrig kan bestämma mig för en sak, och ungefär så blev det den här gången också. Bordet och hela vårt lilla kök dukades upp med ägghalvor, gravad lax, räkor, sallad, bröd (som Emelie bakat, tack!) tomat-och-mozarellapaj, kycklingfilé, fläskfilé, potatisklyftor och ugnsrostade morötter. Till efterrätt hade Elin och Dan fixat en sjukt god chokladkaka med ett lager av tryffel, plus små chokladägg på toppen. My lord vad den var mäktig.

Vanligtvis har vi bara plats för fyra, max fem pers vid matbordet, men J tog ner vårt gamla matbord och monterade det när jag var på jobbet. Två av våra gråa matstolar stod fortfarande i kartongen uppe på vinden, så vi monterade ihop dem också och fick komplettera med en av våra gamla ekstolar. Vips så var det plats för sju pers i vårt lilla kök!

Dessa bilder var det enda jag hann ta under dagen, för när gästerna väl började komma så fanns det ingen tid eller lust till att fota. Ibland är det skönt att stänga av allt och vara mer i nuet, inte bakom en kameralins.

– Duk, tallrikar och färgade stearinljus från Åhléns. Duken har jag kollat på länge, men när jag åkte till Åhléns för att köpa den så var den slut. Som tur var så lyckades en Visual Merchandiser där leta fram ett skyltexemplar som var i fint skick.
– Bestick och linneservetter från H&M Home
– Servettringar från Gekås Ullared
– Såsnipa och vit ljusstake från Myrornas
– Gipskanin från Panduro
– Ljusstake Carat av Orrefors köpt på Cervera
– Grön karaff av Bordallo Pinheiro som jag fick från jobbet
– Vit keramikvas av Charlotta Klingström, köpt på Konstrundan i Majorna 2019
– Champagneglas från Ikea, resten av glasen har jag fått av min styvpappa Kaj

Hade också fixat påskägg med godis till gästerna, men då alla droppade in vid olika tider så fick det bli en väldigt kort äggjakt inne i vardagsrummet när alla hade anlänt, haha. Mysigt i alla fall, och det var så himla kul att samla ihop gänget igen. Blir alldeles varm i själen av att skoja och skratta med dem.

Glad påsk er!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.