Konstrundan i Majorna 2019 – Del 1

Tiden springer iväg när man tänker att man ska skriva blogginlägg om saker man gjort, och så kommer det saker ständigt emellan (lathet bl a). Men, bättre sent än aldrig tänker jag och ska nu gå igenom vad jag fastnade lite extra för på Konstrundan i Majorna 2019!

Detta året gick jag och Emelie dit, och jag drog med kameran också i min stackars överfulla ryggsäck. Irriterande nog så är det nåt fel på antingen kamerahuset eller objektivet, för jag får ständigt upp felmeddelanden trots att jag fixat problemet flera gånger. Jag fick mumla fram svordomar och knäppa bilder när kameran tillät mig göra det.Först blev det en runda på Röda Stens Konsthall för en överblick av konstnärernas objekt. En massa dämpade ooh, aah, och hmm hördes runtom i rummet när folk kikade på konstverken, och själva miljön är ju inte fy skam heller. Tydligen var huset, som en gång i tiden var ett pannhus för värmecentraler, rivningshotat på 90-talet men räddades tack vare folk som bildade Röda Sten Kulturförening för att värna om byggnaden. Tur det!

Jag blev förtjust i den färggranna canvastavlan av Rebecca Lundh. Bredvid är ett vackert blyertsporträtt av Malin Signahl.
“Jag känner passion till livet….
Till naturen och alla element som omger oss och som skapar dig och mig.
Ibland är jag målaren ibland är jag målningen, i en oändlig lek.
Jag målar med passion, lekfullhet, humor och kärlek.”
– Rebecca via kimgbg.se

“Med en stor passion för bildskapande och mönsterformgivning verkar Malin som konstnär och formgivare med bas i Göteborg. I de poetiska bilderna är naturtemat ofta återkommande. Även den sobra färgskalan är genomgående. Bilderna blir till en ordlös berättelse, som ett visuellt soundtrack.” – Malin via kimgbg.se

Vardagsobjekt i keramik av Elin Frodig. Förutom via konstnären själv och Designtorget, så kommer man kunna köpa Frodigs verk på danska webshopen KLAY Copenhagen som lanseras i maj.
“I min konstnärliga verksamhet återkommer jag till hemmets och vardagens objekt. Saker som omger oss, som vi lever nära. De blir en del av oss och bär spår, som tysta vittnen till vår vardag. Det är ur dessa minnesbilder mina arbeten tar avstamp och i lera får objekt växa fram och av teckningar växer rum upp.” – Elin via kimgbg.se

Salen blev välsignad av solens strålar. Hallelujah! Och den blågröna tavlan till höger om fönstret hade jag inte tackat nej till att ha hemma. Tyvärr glömde jag anteckna vem som hade gjort den.

Man får titta ner på golvet också så att man inte råkar trampa ner ett konstverk.

Superfina vaser av Sofia Bergman! Jag har fått dille på keramik den senaste tiden, och jag känner på mig att min nästa besatthet kommer vara färgat glas.
“Vid sidan om måleriet arbetar jag som formgivare i Glasriket. Jag samarbetar i huvudsak med Micke Johansson i Örsjö. Jag älskar bruksglaset och vill kunna använda det jag gör. Stora generösa vaser, vinglas, eller varför inte karamellskålar.“ – Sofia vid kimgbg.se

Textilkonst av Ea teen Kate. Häftiga färger, får lite mexikanska vibbar.
“Det som jag tycker är fascinerande med textil är att det ses som en mjuk, feminin sak, samtidigt som det används för hårda, maskulina uttryck kring flaggor, krig, och protest. Pennan må vara mäktigare än svärdet, men medan det fokuseras på dem två jobbar textilen i skuggan och påverkar, frigör och berättar.“ – Ea via kimgbg.se

Blå vaser av Karin Nathorst-Windahl. Hon samarbetar bl a med restaurang KOKA här i stan.
“Nyfikenhet är min kreativa motor. Att experimentera med nya former, färger, leror och glasyrer i syfte att lära mig mer är vad som driver mig i mitt arbete.” – Karin via kimgbg.se

Och här har vi en av våra höjdpunkter – en maffig vas av Malwina Kleparska. Både jag och Emelie följer henne på instagram och vi bestämde att vi definitivt skulle kika mer på Malwinas grejer efter rundan på Konsthallen.
“Malwina arbetar främst med bruksföremål som alla är varsamt byggda för hand. Processen är det centrala i hennes arbete och spår av fingertoppar som format leran bevaras i skärven. Med en historia av abstrakt skulpterande förenar hon vardagliga bruksföremål med det skulpturala och unika föremål med ett säreget uttryck växer fram.” – kimgbg.se

Yesssssss.

Textilkonst är sjukt underskattat, konstaterade jag och Emelie. Den här vackra väven kallad “Sång till den heliga Vreden” av Gerd Ekdahl var så intressant att titta på, och vid en av pelarna fanns en text som förklarade motivet.

Det är härligt att ha ett arbete som ger möjlighet till uttryck och kunna bearbeta livets drama och stå inför det känslomässiga, osäkra, där svaret är att jobba på i experimentet och ibland i flödet.” – Gerd via kimgbg.se

Här avrundar jag detta inlägg som blir del 1 om KIM GBG 2019.
För att läsa mer om Konstrundan och om konstnärerna, kika in på kimgbg.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.