Konstrundan i Majorna 2019 – Del 2

Efter att ha kollat på allt i Röda Stens Konsthall så vandrade vi vidare till Sockerbruket, där en majoritet av konstnärerna på KIM har sina ateljéer.
Otroligt vacker byggnad. Älskar att det är så mycket variation i färg, form och material.

Dessa vackra muggar fastnade både jag och Emelie för. Det är Anna Hansen som står för dessa, och själva motiven kommer från Sofia Ocañas målningar.
“Jag hämtar min inspiration från vardagslivet. Mina motiv handlar ofta om relationer då allt runt omkring oss har någon form av förhållande till det andra. Jag börjar mitt arbete genom att lägga ut färg på en duk eller ett papper. Stänker, skvätter, rollar, vänder och vrider på duken. Ser om jag hittar något intressant i detta virrvarr av linjer och plumpar. Städar bort, lägger till, drar ifrån. Jag tänker så lite som möjligt, jag känner.” – Sofia via kimgbg.se

Anna verkar tyvärr inte finnas på kimgbg.se, så jag hittar ingen text om hennes arbete.

Här blev vi återigen förälskade, den här gängen i dessa otroliga fat av Helena Andersson! Emelie tvekade på om hon skulle köpa ett fat som jag också kikade på, så när hon bestämde sig för att inte ta den så gjorde jag det. No mercy.
“Helena Andersson verk är av två slag som kompletterar varandra: dels de rent skulpturala verken, dels de konstnärliga bruksföremålen. Understrykas bör dock att hon ägnar samma noggrannhet och fäster samma vikt vid båda uttrycksformerna. Inom båda områdena skapar hon unika föremål och alla hennes verk bygger på stor känslighet och en skicklig medveten konstnärlighet, något som resultatet tydligt vittnar om.” – via kimgbg.se

Keramikburkarna med de ojämnt skurna locken tyckte jag var väldigt häftiga.

Här är det skålar gjorda av José-Antonio Sarmiento, som stod tillsammans med Helena (uppfattade inte exakt var deras verk separerades, kan vara att bilderna innehåller en blandning av deras grejer). Tyckte väldigt mycket om den murriga retrokänslan man får av dessa, och oregelbundenheten i formen är också härlig.
“I Sarmientos verk upphävs geometrin, innebörden av att vara fat eller vas; de liknar organismer vars gränser omvandlas till måleri. Verken har rangen av skulptur – de är inte längre hantverk utan övergår till att idémässigt och formmässigt bilda en egen värld. Materialet ges ett djup och en intensitet som gör verken till konstföremål snarare än bruksföremål; leran formas med konstnärliga medel utifrån en konstnärlig vilja.” – via kimgbg.se

Vi vandrar vidare…

… till Malwina Kleparskas bord och ateljé. Har länge funderat på att köpa en ljusstake av henne, men jag suger på den karamellen lite till. Otroligt fina är dem i alla fall! Har inte sett så många av de rosa innan, snyggt.
“Malwinas skulpturala verk genomsyras av spontanitet och lekfullhet. Hennes verk speglar ofta minnesfragment som genom hennes händer överförts till konkreta objekt, som var och en har sin egen karaktär. Presenterade i ett samspel beskriver verken idén om hur våra minnen och erfarenheter skapar vår identitet.”

Vi båda tyckte den stora bruna vasen med svarta fläckar var fantastiskt fin.

Två vaser till av Kleparska.

Detta bord är fyllt av verk av Charlotta Klingström. Jag älskade att man verkligen kunde se spåren från hennes fingertoppar i keramiken och att de framhävdes i den vit-gråa glasyren.
“Utgångspunkten för mina verk är alltid vardagen, livet runtomkring mig, det jag ser och det jag upplever. Jag gillar igenkänning och saklighet, gärna med ett stråk av surrealism, där humor blandas med allvar och glädje med melankoli.
Lera och glasyrer är mitt material, ibland med inslag av s.k. ready-mades, målarfärg eller upphittade saker. Jag ringlar och tummar fram formerna. Glaserar och bränner. Målar, limmar och sätter samman.”
– Charlotta via kimgbg.se

Precis innan jag tog den här bilden så föll jag pladask för en vas som stod mitt på bordet med rosa tulpaner i. Vem kan motstå det? Inte jag, så hon packade in den medans jag beundrade vidare. Det enda jag önskade var att vasen också skulle haft en färgad kant, men den var så fin ändå.

Marianne Hallberg skapar främst i keramik och har ett tydligt formspråk i mönster och färg. Jag tycker väldigt mycket om hur hon leker med motiv och perspektiv, som läskburken.
“Jag inspireras av allt som dyker upp i min väg. Jag ser det jag ser, hör det jag hör och det blir som det blir. Det som blir, är en berättelse om just denna vår tid. När man sedan tittar på “våra” antikviteter blir förhoppningsvis vår obegripliga tid begriplig. Det är konsthantverk.” – Marianne via kimgbg.se

Favoriterna här är “Använd gärna hjärnan”, “Avgrunden är nära” och “Jag fattar ingenting”.

En annan ska vi kikade på var vad för behållare konstnärerna hade till sina penslar, som den här vita fiskvasen. Blev väldigt sugen på att skaffa nåt liknande, och jag såg faktiskt flera annonser på Tradera efter detta på sådana fiskvaser fast i färg.

Avrundar del 2 av 3 här. Håll utkik efter nästa inlägg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.