Konstrundan i Majorna 2019 – Del 3

När vi kände oss klara på Sockerbruket så kikade vi i broschyren och på kartan för att se vad för ateljéer som låg på vägen hem. Vi lämnar huset och går vidare till…

Frida Mälarborn Hoshinos ateljé på Carnegiegatan 15. Här fanns det mängder med vackra fat i marmorerade mönster. Hennes fat kan man köpa bland annat via Fine Little Day.

“Jag kombinerar arbete med bruksföremål och skulpturala objekt. Jag arbetar med infärgningar, mönster och komposition. I mina bruksföremål använder jag ytan som en tom duk där jag skapar mönster gärna med inspiration från måleri. Jag inspireras mycket från japanska traditioner där infärgad lera skapar mönster genom att kombinera leror i olika färger.” – Frida via kimgbg.se

Så himla fina fat, blev sugen på en till mig själv.  Den lilla ljusstaken får också tummen upp.

Vi går över gatan till Karin Nathorst-Windahl och Marie Strand-Dahls ateljéer. Precis vid ingången stod den här häftiga porslinpallen på ett bord. We were intrigued.

Lustig nog var en av de absolut finaste grejerna vi såg under Konstrundan dessa penselhållare som stod högst upp på ett skåp, förmodligen inte menade att vara en del av utställningen. Men vi stod där med hakorna nästan i golven och blev smått besatta. Emelie spånade på om det kan ha varit wellpapp som använts för att skapa formen, vilket jag tyckte lät rimligt. Hur coola som helst tyckte vi i alla fall!

Kloten av Marie var nog av en Emelies favoriter, speciellt den svarta. De gröna skålarna tyckte jag mycket om också, påminner en lite om Bordallo Pinheiro.

“Jag inspireras av naturens formationer och dess mångfald. Klotet är en form jag ofta återkommer till. Den rena, enkla, och den kanske mest naturliga formen fascinerar mig. Skalet, stammen, stenen, skelettstrukturen är andra former jag arbetat med.  Oftast arbetar jag skulpturalt, men också en del med brukskeramik, såsom skålar, krukor, koppar m.fl.– Marie via kimgbg.se

Maffiga golvvaser. Tänk er dessa med några enkla kvistar i,  eller en Stretzlia Nicolai.

Jag ville ta med mig allt på de här borden hem. Muggarna, vaserna, faten – ja, allt! Allt var så otroligt vackert och efter detta sa jag till mig själv att jag ska sluta köpa muggar i stora butiker. Karin har fantastiskt känsla för färg.

“Nyfikenhet är min kreativa motor. Att experimentera med nya former, färger, leror och glasyrer i syfte att lära mig mer är vad som driver mig i mitt arbete.” ” – Karin via kimgbg.se

Efter detta så rundade vi av och promenerade hemåt.

Men det jag fick med mig hem efter Konstrundan var alltså detta: en vit vas av Charlotta Klingström och ett fat av Helena Andersson. Och lite visitkort.

Fatet kan man ha ståendes på bordsyta eller hängandes på vägg.

Både vasen och fatet fick bli inslag i påskdukningen. Fatet hann jag inte ta bild på, och det var dessutom täckt av ägghalvor.

Just nu ser det ut såhär på köksbordet. Vasen tillsammans med två skålar från Kroatien som jag fått av mamma och en ljusstake från Myrornas. Fatet flyttar plats lite då och då. Får se om jag kanske hänger upp den på nån vägg i framtiden, just nu står den på ett av våra små satsbord i vardagsrummet.

Senare på kvällen åkte jag, mamma och Kaj till Taverna Averna för middag. Jag körde på min favorit löjromspizza, och för de andra blev det mozarellapizza och salamipizza.

Efter middagen strosade vi runt i Haga för att slå ihjäl lite tid innan…

… Det var dags för att se Världens Historia med Özz Nuûjen och Måns Möller!

En fullspäckad dag blev det, med vackra ting, god mat och en massa skratt. Mer av sånt, tack!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.