Secondhand Och Ett Tyskt Fynd

Efter en sväng till tandläkaren i torsdags belönade jag mig själv helt oförtjänt med en snabb runda shopping vid Mariaplan. Brukar sällan åka dit (ingen aning varför, borde göra det oftare då det är ett supermysigt område), men när jag gör det så brukar det vara för att kika in på Majornas Saker Från Förr.
Ett hav, eller snarare tak, fullt av snygga lampor och massvis med ljusstakar, posters och andra fina retrodetaljer finns det alltid här. Kikade på en del bestick men köpte inget.

Gult ljus som aldrig förr, och med en ultramodern… iPhone SE så får man nöja sig med den här bildkvalitén. Varför måste alla nya, bra telefoner vara löjligt stora? Jag vill få plats med mobilen i bakfickan. *Fnys*

Blev sugen på den vackra asiatiska urnan.

Och hade jag haft en matsal så hade jag köpt den här taklampan.

Lampan som lyser är precis en sån som jag har kikat på på Tradera. De på Tradera är designade av Carl Thore på 1970-talet, men den här såg jag ingen märkning på så vet inte om det är en Thore eller en kopia. Och jag hade ändå velat ha två stycken till hallen så det blev inget köp där heller.

Gunnar Nylunds vas “Igelkotten” i chamotterad lera omvandlad till bordslampa, som är ännu en sak som jag har ögonen på på auktionssidor. Avvaktade med den också då den svagt gröna färgen inte är vad jag letar efter. En sån vill man inte sprejmåla.

Allt det vita mot den gula bakgrunden = yes yes and yes. Ångrar djuuuupt att jag inte köpte det vita fatet. Såg den framför mig i mitt kök med apelsiner med bladen kvar på. Ska nog springa in där igen snart och lägga vantarna på den om den finns kvar. Hoppas!

För någon okänd anledning så har jag aldrig varit inne på det här stället som jag traskade in på sen. Och vad heter det? Välkommen Åter? Otydligt minst sagt. Men det var i alla full så fullt med grejer att man blev snurrig i huvudet och ivrig som bara den. De bästa antikaffärerna är ju de som är så överbelamrade så man vet att det finns otroliga kap gömda lite överallt.

En Tiffany-bordslampa i fönstret och en massa andra prylar lockade in mig. Mannen som jobbade där sa att det var på tiden att jag besökte dem när jag berättade att det är första gången jag var där inne, hehe. Han sa också att de har ett stort lager på 500 m2, så är man på jakt efter möbler eller andra större föremål så kan man gå in där, fråga om de har något och så visar han bilder på vad de kan erbjuda.

Efter att ha konstaterat med mannen i butiken att det är omöjligt att gå igenom butikens innehåll på en kort stund så betalade jag för mina varor och åkte hemåt.

Regnigt väder, men vad gör det när man har regnjacka och alla träden är så här fina?

En av mina hus/trädgårdsdrömmar är att ha en matsplats utomhus som står halvt skyddad under ett stort träd. Pilträd, körsbärsträd eller magnoliaträd ligger på toppen av listan.

En koffertlåda, ett barset och en kvist från det blommande trädet utanför vår lägenhet fick komma in genom dörren.

Lådan blir perfekt till att ha vårt kontorsmaterial i, som just nu ligget i öppna lådor i bokhyllan och gör att det ser allmänt stökigt ut. Out of sight, out of mind säger jag.

De här var väl fina! Ett barset från 1960-talet med korkskuv, flasköppnare och en flaskkork. På etiketten står det som betyder “Hartvergoldet” som betyder guldpläterat, och handtagen är i vitskimrande plast. På andra sidan av etiketten står det “Solingen Wertarbeit Schaso ” som tydligen ska betyda “silver company”. Det kan inte Google Translate översätta det till, men Solingen är i alla fall en tysk stad och centrum för knivtillverkning. Inget av detta hade jag någon aning om när jag köpte det såklart, men som tur var så hittade jag en Etsy-annons på ett likadant set som hade nästan all information. Där stod det också att det tydligen är ett väldigt sällsynt fynd och nu ångrar jag mig i efterhand att jag slängde originalkartongen… Aja, enligt annonsen så verkar det inte vara värt mycket pengar ändå. Och man köper ju saker för att det ska användas, inte sant?

Ha det fint ✲

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.