Jordgubb-och Rababerpaj

I tisdags var det extrapris på färska jordgubbar och rabarber på Hemköp, och då är det ju ett måste att baka paj!

Har bara bakat paj en gång tidigare i mitt liv och det var i påskas (tomat-mozarellapaj, som blev ganska vattnig), så jag hade inte höga förväntningar på att det skulle bli fantastiskt den här gången heller. Kollade på några recept och bestämde mig för att utgå från den här. Ändrade mängden rabarber till mina pajer (originalreceptet har 500 gram).

Fyllning
300 gram rabarber
225 gram färska jordgubbar
1 msk potatismjöl

Knäcktäcke
150 gram smör
0,5 dl sirap
1 dl vispgrädde
3 dl havregryn
2
 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1
 tsk bakpulver

Receptet är nog utformat för att vara en stor paj, men jag kände för att göra flera små och tog dessa fyra miniformer.
Börja med att smörja in formerna i smör.

Skär upp rabarbern i centimeterstora bitar och skiva jordgubbarna.

Lägg rabarbern i formarna och strö över potatismjölet. Lägg sedan på jordgubbarna.

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt sirapen och vispgrädden, rör ihop och ta av från plattan.

Blanda havregryn, mjöl, socker och bakpulver i en separat bunke. Rör sen ihop det med smörblandningen. Häll smeten över rabarbern och jordgubbarna.

Grädda i mitten av ugnen i 175° i 25 min eller tills ytan har fått en gyllenbrun, knäckig yta.

Voilá!

Låt pajen svalna lite innan du slukar den.

Några klickar gräddglass med vaniljsmak slevades på tallriken. Och jävlar vad gott det var, blev faktiskt förvånad! Jag är redo att bli pensionär nu så jag kan baka två gånger om dagen och övergöda alla i min närhet.

J’s svar när jag frågade vad han tyckte om pajen: “Kan man få en portion till?”.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.