En Tur Till Trosa

7/6: Gick upp kl.10 efter att ha sovit ut ordentligt, kom ut till köket där Eva hade bakat scones och hon och Håkan dukade upp bordet för frukost. Som att komma till ett B&B, gud vad mysigt det var! Mamma och Kaj vaknade strax efter mig och så åt vi alla frukost och pratade om dagens planer. Vi bestämde oss för att vi, efter vi ätit lunch, skulle ta en snabb sväng till en Alex i Järna (en gård som blivit omvandlad till butik med utemöbler) och sedan köra vidare till Trosa och spendera eftermiddagen där.

Det såg inte ut att vara så himla stort från utsidan, men det var möbler ööööverallt! Förvånansvärt stort utbud, och rätt fina grejer också. Himla synd att jag inte har en balkong eller uteplats att inreda.

Men jag la vantarna på dessa otroligt snygga ljushållare i marmor!!! Det var de sista de hade och jag fastnade verkligen för den vita och den varmgråa. När jag frågade kvinnan i kassan vad de kostade så sa hon “Hm… 100kr styck?”. De hade tydligen haft dem väldigt länge, så när Eva frågade om jag inte lika gärna kunde få två stycken för 150kr så gick hon med på det. Senare ångrade jag att jag inte köpte den tredje också, men då överraskade Eva och Håkan mig senare på lördagen då de hade kört tillbaka dit och köpt den sista till mig! Blev så himla glad, kände verkligen att jag skulle ångra att jag inte köpte den, hahaha. Plus att jag fick en fröpåse med risp av Eva då vi tidigare hade pratat om hur fint det är med torkade blommor. Så förhoppningsvis lyckas jag odla blommorna för att sen kunna torka dem.

Mamma och Kaj hade funderat på att skaffa hängmatta sedan tidigare, och när vi var på Alex i Järna hittade mamma en precis likadan virkad hängmatta som den hon legat i hos Eva och Håkan. Vi alla höll med om att virkade är mycket mer följsamma och bekvämare att ligga i än de i vanligt tyg.

Välkommen till Världens ände – Trosa! Men varför kallas det för världens ände? Jo, tydligen så fanns det endast en tillfartsväg till staden förr i tiden. Så man behövde svänga av riksvägen, åka hela vägen till Trosa och sedan ta samma väg tillbaka. The more you know!
Om man är sugen på att läsa mer om den lilla staden (finns rätt mycket intressant) så kan man klicka in på trosa.com. Där står det bl a om runristningarna i området, stadens historia och sevärdheter.

När vi gick ute på bryggan så hörde man en jävla massa kraxande i närheten. Det var en liten ö som var FULL med skarvar. Jag har aldrig tidigare sett att det finns sådana här skarvöar, blev verkligen chockad över den extrema mängden.
Det verkar som att en vanlig missuppfattning är att skarvarna tar död på öarna de tar över för att de skiter så mycket att det rubbar ekosystemet. Men det gör de alltså inte, enligt den här artikeln som tar upp en vetenskaplig studie om just det ämnet. Basically – vissa insekter tycker om avföring, vissa gör det inte.
Där fick ni dagens bajsfakta, varsågoda!

Vi vandrar vidare från bryggan.

Tycker det är rätt bra gjort med parkområdena i centrum. Gott om sittplatser, mycket grönska och små gulliga restauranger och butiker. Kaj blev sugen på rökt makrill men vi bestämde att vi kunde köpa det efter att vi gått ett varv i området först. Självklart så hade kiosken stängt när vi kom tillbaka, till Kajs förtret.

Det mesta hade faktiskt stängt för dagen, då det i helgen skulle vara marknad och det skulle förberedas inför det (gissade vi).

Tänk att bo så här!! Lugnt område, vackra hus, grönska och en båtkanal – vad mer kan man be om? Och visst får man lite Amsterdam-vibbar? Säger jag som aldrig varit i Amsterdam, men jaja.

“HÄR ska jag bo!” utbrast jag så fort jag såg det här enorma, gula huset på tre våningar med massvis av fina spröjsade fönster. Det säger jag i och för sig så fort jag ser ett vackert hus, men man får ju drömma stort, hehe.
“Jobbigt att tvätta dem fönstren” påpekade dem andra. Men så kom vi på att man antagligen har råd med städhjälp om man har råd att bo här, hahaha.

Det är inte alltid bibliotek är såhär söta!

Och här är en gammal telefonkiosk som blivit omvandlad till ett litet bibliotek! Här får man gärna ta en bok i utbyte mot att man ställer dit en egen. Alltid öppet, så får man en litteraturkris mitt i natten så kan man springa dit och få sin fix.

Alla husen och trädgårdarna är så fina – MEN VARFÖR ÄR FÖNSTREN SNEDA PÅ DET HÄR HUSET?! Det är ju inte lite heller???? Säkert bara för att reta alla perfektionister och de med OCD. UGH.

Den gamla kikaren var det mest perfekta man kunnat ha till det fönstret. Well done.

Det blev ingen makrill, men glass skulle vi självklart ha innan vi åkte hem. Jag tog två kulor med chocolate brownie och jordgubb (åt upp den innan jag ens kunde tänka på att fota), och när vi var klara där så tog vi ett hastigt stopp inne på en av hamngårdsbodarna där vi tittade på lite inredningsdetaljer/krimskrams. Efter att betalningarna var gjorda (kommer inte ihåg vem som handlade eller vad som köptes) så åkte vi hemåt för att äta middag och ta det lugnt resten av kvällen.

Kan säga att jag fick extremt mycket semesterkänsla den här dagen. Mer sånt i livet, tack!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.