Drottningholms Slott

8/6: Kvällen innan satt vi och funderade vad vi skulle hitta på på denna dag. Vi funderade på att antingen dra till Grönan, åka en färja runt skärgården, eller fika och strosa runt stan. När mamma jämförde olika båtrutter så hittade hon en som vi blev intresserade av: en båttur till Drottningholms Slott. Vi kollade tider, försökte planera när vi behövde åka ifrån Järna och hur lång tid vi skulle få på slottet… och insåg att det skulle bli alldeles för ont om tid. Men då bestämde vi oss, efter en himla massa tvekande, på att helt enkelt åka dit med bilen.

Så efter ännu en härlig brunch satte vi (jag, mamma, Kaj) oss i bilen, åkte till Vasastan för att hämta upp Anna och körde vidare mot Drottningholm!

Blev förvånad över hur nära det låg vägen!

Det första vi möts av på parkeringen är den engelska parken med en ö av rhododendronbuskar! Otroligt vackert, så kameran åkte snabbt fram och släppte inte mina händer förrän slutet av dagen.

Den här delen av parken består av två dammar, broar, öppna gräsytor och två lindalléer.

Redan här var det en del folk som slagit sig ner, mest för att halvsova i skuggan av träden.

Det var fåglar överallt i parken, och med det en jäkla massa fågelbajs.

Men det är förlåtet när det finns fluffiga fågelungar.

Vi vandrar vidare.

Eventuell inspelningsplats för en cheesy, romantisk musikvideo?

Skämt åsido så var det otroligt vackert område att gå runt i, med de grönskande träden och det glittrande vattnet.

Ingen damm är komplett utan näckrosor.

Vi närmar oss slottet.

Byggnaden närmast i bilden är Slottsteatern, som uppfördes redan år 1766 för drottning Lovisa Ulrika. Det är DEN ENDA teatern i världen som fortfarande använder originalscenmaskineriet regelbundet. Sjukt häftigt ju!

Och så huvudfasaden av teatern. Vi gick tyvärr inte in här idag, men det kommer jag absolut göra någon gång i framtiden för att se en föreställning. Man kan dessutom gå på en guidad tur i teatern, och på Slottsteaterns hemsida så finns det mer historia om byggnaden och både bilder och videos från insidan. Klicka här för att se mer.

Glömde kolla vad den här paviljongen heter, så vi får nöja oss med en bild och en massa googlesökningar som inte gav oss något svar.

Till höger om teatern ligger Jaktpaviljongen med Teaterboden, en butik som säljer allt från hårdtvålar i fint pappersomslag till barnleksaker.

Här är första vyn av själva slottet. Vi bestämde oss för att gå runt till baksidan och kolla in vad som fanns på den sidan först.

Fasaden mot öster. Tänk er ett liv där man öppnar ett av fönstren på sitt enorma slott och blickar ut mot Mälaren, felfritt klippta barockträdgård och en staty av Poseidon. Mhmm.

Ingången till slottet fanns här på baksidan, där man kan köpa entrébiljetter. Vi diskuterade om vi skulle köra på bara det här slottet eller om vi skulle dra till Kina Slott och köpa entré för det istället.

Men först – mer turistshopping. Eller ja, fönstershopping var det mest.
Här fanns det i princip allt som man kan ha ett kungligt mönster på, och när vi senare återvände till butiken i slutet av dagen så köpte jag mig en långsmal bricka med ett motiv av fancy monarker i slottsmiljö.

Information och historia om slottsområdet.

Norra grinden som leder ut till barockträdgården. Jag bad Kaj ta några bilder på mig men insåg snabbt att det bara kommer fortsätta komma folk som ska gå förbi, så vi gick vidare.
Det är även nu jag inser hur lång min utväxt är (nej, det är inte meningen att jag ska ha en halvful ombré, det är bara jag som är lat och snål).

Men här funkade det minsann att ta bättre foton utan problem. Folk var mer intresserade av att titta på slottet, statyerna och fontänerna än grusgången. Kan ni tänka er nåt så galet?

Flaggan i topp, för den riktiga drottningen är här. Jag.

Vi undrade hur många trädgårdsmästare det måste arbeta i parkområdet, och konstaterade att det måste vara rätt många. Jag som knappt kan hålla basilika vid liv kan inte ens föreställa mig hur mycket jobb det är att hålla hela området i så här fint skick. Kudos till trädgårdsmästarna.

Fasaden som vetter mot väster, och Herkulesfontänen som uppfördes under senare delen av 1680-talet. Drottningholms slott har en rätt lång historia, med byggår från 1576-1750, och har fått olika prägel från de monarker som bott där. Det är det bäst bevarade kungliga slott från 1600-talet, och år 1991 blev det den första byggnaden från Sverige som hamnade på UNESCO:s världsarvslista.
Den södra delen av slottet och en del av trädgården är avstängt från allmänheten då de nyttjas av kungafamiljen, men resten av området besöks av cirka 700.000 turister årligen. Inte lite folk att ha i sin trädgård.

Utsmyckningen Kaskaderna i trädgården, med 14 små vattenfall uppdelade på varsin sida av gården.

Vi fortsätter till andra sidan parken och går förbi fontänen Kronan.

Raka vägar från slottet genom boskékvarteret, ett område i lustträdgården med strama häckar av klippta träd. Det är ett vanligt inslag i barockträdgårdar som skulle representera människans tämjande av naturen.

Marmorstatyn Apollo Kitharoidos, aka Apollo med sin lyra, i sydvästra boskén.

Ett stycke längre fram kom vi till denna byggnad som minst sagt skiljde sig från det franskinspirerade slottet och trädgården. Det här är Vakttältet, som är utformat som ett romerskt eller turkiskt soldattält. Ritningarna för tältet godkändes av kungen år 1781.

Här svängde vi in för en fika på caféet bredvid Kina Slott.

En enkel, mysig innergård leder oss runt till uteserveringen och dörren till caféet.

Mysigt litet ställe. Morotskakan var rätt bra, men slösa inte era pengar på kaffet.

“…det bäst bevarade exemplet på ett kungligt residens uppfört på 1700-talet i Sverige och som samtidigt är representativt för all europeisk kunglig arkitektur från denna tid…”

Ur UNESCO:s motivering till upptagningen på världsarvslistan

I bakgrunden skymtas en del av Kina Slott, som jag, mamma och Kaj besökte efter vi fikat klart. Mer om det i nästa inlägg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.