Kina Slott

Efter fikat så köpte jag, mamma och Kaj entrébiljetter till Kina slott, och Anna gick tillbaka till Drottningholm där vi skulle möta upp henne efter turen.

Kina slott byggdes som en överraskningspresent till drottning Lovisa Ulrika år 1753, och det är idag det bästa exemplet på denna typen av lustslott i Europa.

“Men flytta på eeeeeer” tänkte jag för mig själv och hoppades att dem skulle fatta vinken när man står mittemot med en kamera och väntar. Men nä.

Ju mer man tittar desto mer detaljer ser man!

Självklart är det en massa drakar med i utsmyckningen.

Till sidorna om själva slottet finns två flyglar, Voljären och Confidencen, men vi kollade inte närmare på dem så det har jag inga bilder på. Som det stod på skylten så är Confidencen en matsalbyggnad där matsalbordet och serveringsbordet dukades i våningen under, för att sedan hissas upp till matsalen när det var dags för servering. Kreativt tänkande!

Första rummet man kommer in i är receptionen, med en liten disk till sidan och fyra stycken dubbla spegeldörrar som leder till de olika rummen på nedre plan och trappan upp till övre våningen. Vi tog inte en guidad tur, men i entrébiljetten ingick en audioguide som man kunde koppla in sina hörlurar till. Funkade superbra!

Alla rum, förutom korridorerna, har en egen färg och med enormt mycket inredningsdetaljer. Det var min husdröm när jag var yngre, att alla rum skulle vara i olika färger och ha helt skilda teman och stilar.
Europeisk rokoko + orientalisk estetik kan man väl sammanfatta Kina slott med.

Vi började med att gå igenom första dörren till vänster, som ledde till det Röda Rummet.

På väggpanelerna är det motiv av livet i Kina, utmålat som ett exotiskt paradis. PÅ väggarna ser man symboler formade som 8:or, som representerar framgång, välstånd och tur i Kinas kultur.

Från Röda Rummet går Gula Galleriet, en korridor, som leder till Gröna Salongen. Det var hans down ett av de två rummen jag tyckte var absolut vackrast.

Bilden till vänster passade jag på att göra till en bloggheader, så nu har jag äntligen det! Har sett rätt tomt ut på toppen av bloggen fram tills nu.

Färgkombinationerna är helt otroliga här och kan verkligen kopplas ihop mellan rummen. Det gula och blå från korridoren återfinns i salongen på väggarna och urnorna, och det röda schackrutegolvet speglar bänksitsen i korridoren. Till och med turisten i grön klänning och stråhatt passade in perfekt! Bara brandsläckaren som inte matchar helt, hehe.

Vi går tillbaka och in till nästa rum, Spegelsalen. Det fanns ingen belysning igång i nåt av rummen, så det var lite knepigt att se färgerna rätt och få bra foton. Men skulle säga att Spegelsalen går i en beige/ljusgrå ton.
Lite senare insåg jag att alla rum hade sina gardiner och draperier fördragna över fönstren, förmodligen för att den starka sommarsolen riskerar att bleka och skada inredningen.

Rummet intill kallas för Sydda Rummet, en illrosa interiör med broderade väggpaneler.

Efter det kommer man till Gula Rummet med otroligt vackra lackpaneler. På den här tiden fanns inte den typen av hantverk i Sverige, vilket jag nu i efterhand kommer ihåg från den nu pågående utställningen Östasien på Röhsska Museet.

Från Gula Rummet går man igenom Gröna Galleriet, och man kommer senare fram till…

… Blåa Salongen. Och ja, detta var det andra av de två rummen jag tyckte var finast. Samma stil och utsmyckningar, men det var en otrolig upplevelse att verkligen känna hur den friska, blå färgen sköljde över en och det kändes så lugnt där i rummet. I den Gröna Salongen kände jag mig stimulerad och uppiggad, och det är det jag tycker är så otroligt fascinerande på hur färg påverkar människor.

Vid sidan står en lackerad vikskärm som bryter av väldigt fint mot det blå.

Eftersom jag tar så många bilder och tar längre tid på mig så hade mamma och Kaj redan gått upp på övervåningen, så jag småsprang ikapp dem och lät dem sammanfatta rummens historia för mig.

Rummet man kommer upp till från trappan är detta åttakantiga rum med en imponerande takhöjd. Genom de rosa dubbeldörrarna kommer man till en samling av handmålade sidentapeter från 1700-talets Kina. Det rummet måste vara skyddat från solen för att inte förstöra tapeterna, så det blev inga bilder på det. Men de var verkligen otroligt vackra!
Där inne fanns också en gustaviansk toalett med beklädd sits, som också stod för mörkt för att ta bra bild på. Men tänk er en typisk fancy stol med guldben och stoppad sits och rygg – och en potta nedsänkt i sitsen. Jag hoppas innerligt att kammarjungfruarna på den tiden aldrig behövde skrubba sitsen från avföring.

Tapeten i åttakantiga rummet är faktiskt också handmålat och över 300 år gammalt! När man snackar kvalité och hantverk så är det här verkligen ett bra exempel.

Guiden som strosade runt i salarna (hon verkade inte ha mycket att göra så hon berättade gärna för oss om rummet trots att det inte ingick till vår biljett, så snällt!) talade om att man på den här tiden ofta SPIKADE fast tapeter, och att ta ner tapeter för bevaringssyfte inte var det lättaste arbetet. Det kan jag verkligen tänka mig.

I rummet mittemot det blå åttakantiga ligger ett grön rum med en rolig detalj; Om en person står på ena änden av rummet och viskar, och en person står på andra änden och lyssnar, så kommer den tysta personen höra viskningarna väldigt tydligt som om personen stod bredvid en. Svårförklarat, men ett intressant fenomen! Det har att göra med rummets form och hur ljudet färdas i rummet, det blir som en parabol. Detta ska också kunna testas på en tunnelbanestation i Stockholm, men jag har glömt av vilken det är.
I det sista rummet fanns det en stor samling av porslinsfigurer av olika motiv.

Och det var vår tur på Kina Slott! Vi började vandra tillbaka till slottet för att möta upp Anna och planera för hemresan. Vi blev välsignade med en regnbåge när vi gick förbi fontänen, how lovely.

Väl tillbaka till slottet satte vi oss ner vid vattnet hos Anna och tittade på segelbåtarna ett tag.

En snabb sväng in på souvenirbutiken där jag köpte en köksbricka så promenerade vi tillbaka till parkeringen genom engelska trädgården, och det avrundade vårt besök till Drottningholms slott. Rekommenderar absolut för folk att åka dit, och det finns så mycket mer på området än det jag hann med att se.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.