Spanar På Djur

God morgon! Jag tappade morgonens första croissant i yoghurtburken, men det märker ingen om jag vänder croissanten upp-och-ner, va?

Efter frukosten gick vi ivrigt iväg till parken för att se första matningen hos de röda pandorna (omgomgomg)

Höööööögt uppe i trädkronorna låg två röda pandor och sov lugnt, men man såg att de anade att det vankades mat.

Alla besökare stod redo med kamerorna och väntade på att de skulle klättra ner, men de rörde sig inte ur fläcken, haha. Vi väntade ett bra tag, men bestämde oss för att gå vidare och komma tillbaka en stund senare. Och när vi väl gick tillbaka så började en av dem precis klättra nerför trädet! Han lunkade lite fram och tillbaka, drack vatten, och kutade sen uppför trädet igen. End scene.

Vi gick vidare till Pallaskatterna, en av J’s favoritdjur. Små, knubbiga, och ser konstant tjuriga ut – what’s not to love?

SÅ UPPRÖRD. Vill bara ha mat, skiter fullständigt i alla turister, haha.

Inte alls skygga för kameran, för de inser att när folk samlas i klunga så är det dags för att få lite goa möss att käka.

Tranor, sett från gångbron ovanför.

Längre ner var inhägnaden för persisk leopard.

Och leoparden själv. Sjukt stora tassar, tänk att få en smocka av den.

Parken i sig är inte så stor, så det går rätt fort att gå mellan de olika inhägnaderna.

På avstånd såg vi snöleoparden, som sov sött och låg precis så att man inte kunde få en bra blick på honom.

Amurleoparden däremot var mycket piggare, han gick fram och tillbaka på den lilla bron i minst 10 min. När vi senare gick förbi här igen så gick han fortfarande. En himla massa grubblande där inne.

Vad är det för spännande och exotiskt här då som folk så gärna vill se? Ah, ett lodjur.

Den lummiga skogen tornar upp sig över ens huvud och nästan omfamnar en. Väldigt mysigt naturområde, och det är tydligt att djuren mår bra här ute.

Nästa höjdpunkt blev uttrarna! Älskar uttrar, de är de sötaste, fånigaste djuren som finns. De och röda pandor.

De var minst sagt rutinerade av att försöka tigga mat så fort det kommer människor. Fick ingenting av nån såklart, men det var svårt att inte göra det när de tittade på en med sina runda, söta ögon.

De blev nästan helt osynliga i det grumliga vattnet. Som små pälsiga versioner av krokodiler.

TITTA VAD SÖT, JAG DÖR!

Nu var vi hungriga och gick till restaurangen och grillhuset nära uttrarna.

Det började duggregna lite, men vi märkte det knappt då träden stängde ute dropparna. Till lunch blev det en torr grillkorv och en chokladboll. Jag vet, jag är en riktigt gourmand.

Barnvagnssafari var det här.

Jag har nog aldrig sett en järv innan, men fy satan vad läskig den såg ut! Som Grymmen i Harry Potter. Mörk, rufsig, och den låg och verkligen stirrade på oss med mord i blicken.

Vi blev förvånade över elstängslet som gick längs järvinhägnaden, men när vi läste denna skylten så förstod vi varför. “När järvar jagar stora byten hoppar de upp på ryggen och biter djuret i nacken. Om de lyckas dräpa en ren eller en älg, sliter de sönder bytet och gömmer det. Vid varje jakttillfälle dödar och gömmer järven så många byten de kan.” Sjukt att de kan ta ner älgar!

Vi gick igenom resten av parken, tittade på alla däggdjur, och gick vidare till lantraserna.

En massa barnfamiljer och vi, alltså.

Inne i husen kunde man klappa höns och kaniner, men bara om de var tillräckligt nära gränsen för var man fick stå. Djuren var smarta och stod så långt bort som möjligt från gränsen, haha.

Nybörjargraffiti.

En get fick vi äran att klappa i alla fall, och med det var ni nöjda för dagen. En tredje sväng till röda pandorna bara, hehe.

Mellan parken och hotellet ligger några byggnader vars historia är skrivet på skyltar, bl a Glose altare och Nycanderska gravplatsen.

Dum som jag är så åt jag alldeles för lite till lunch och orkade inte köpa snacks innan middagen, så när restaurangen väl öppnade för servering så var jag så hungrig att magen krampade som om det inte fanns någon morgondag. Åt upp nästan allt bröd och bad för allt jag kunde att min mat skulle komma snart.

Min räddning blev en jungfrusallad med honungsglaserad halloumi, smörslungad sparris, rostade nötter och parmesan. Otroligt gott, och det var tack och lov väldigt mättande. J tog burgaren med cheddar, picklad rödlök, sallad, tomat med rostad potatis och tryffelmajonnäs.

Resten av kvällen spenderades med att ligga i sängen med värmedyna på magen och att oja mig. Och plugg på det. Mm, för bra får man inte ha det!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.