Hallå Marstrand

Dagarna har gått så fort under resan och idag var sista dagen för denna semestern. Strax efter frukosten var det dags för utcheckning och vi satte oss sen i bilen och åkte mot vår allra sista destination – Marstrand.

Detta var också ett första-gången-besök, trots att jag bott i Halland/Västra Götaland i en himla massa år. Bättre sent än aldrig!

Färjan över var lätt att hitta, och det räckte med att köpa biljett i Västtrafik-appen. 2 minuter att åka över vattnet och båtarna går ca var 15:e minut. Så himla skönt när det är enkelt med kollektivtrafiken, det är så himla stressigt annars när man är på semester och stressar för att hinna till tåg eller liknande som man inte har nån aning om var det ligger.

Mycket folk som tänkte samma sak.

Innan vi gjorde nåt annat så riktade jag in mig på ett närliggande café (med väldigt fint kakel) för att köpa en cappucino. Dagens första klunkar kaffe i solen, strosandes runt i en pittoresk segelstad – jodå, då mådde jag redigt gott.

Vi hade varit oroliga för att det skulle regna under dagen, men det hade vi verkligen inte behövt göra. Strålande sol hela dagen, och redan kl.11 på förmiddagen var det varmt och skönt.

Vi hade ingen särskilt plan för vad vi skulle göra förutom att titta på fästningen, så vi gick mest runt och tittade på alla vackra hus.

Och så ser man det här, hahaha. Såg ut som om huset skulle glida ner när som helst. Living on the edge.

Blir alldeles förälskad i sådana här gator.

Ser inte så ofta grönmålade dörrar och fönster i en så här djup, intensiv färg.

Vi går vidare till fästningen.

I Varberg pratade J om arkitekturen av fästningar och gamla stridstaktiker, och berättade att en bra form var att bygga lite i formen av en stjärna. Då kunde man nämligen beskjuta fienden från två olika håll. Carlstens fästning här i Marstrand och Varbergs fästning har båda den typen av utformning.

Imponerande ändå hur välbyggda byggnader kan hålla i så ofantligt lång tid.

Läste inte om vad detta lilla hus var för något, men jag gissar på vakthus? Tjusig fasad på den i alla fall, ser lite ut som fjäll.

Har försökt googla fram vad detta gegg är på bergsklippan men hittar ingen förklaring på vad det är. Vitbrun substans som såg ut att ha smält och runnit nedför bergsväggen. Who knows?

Ingen utsiktsplats får lämnas utan en panoramabild.

Här stod vi och tittade på husen nedanför, pekade ut vilka vi tyckte var finast och undrade vilka som bodde där.

Det bruna huset stack verkligen ut ur mängden bland alla vitmålade grannhus. Min gissning var att det är nån typ av skola.

Pondusen hos fästningen avmattas lite när fönstren bildar smileys, hehe.
D:

Här och var sätter sig par för att njuta av utsikten tillsammans.

Lite roligt det här med turister och fotografering. Vi stötte på en familj av turister som verkligen gick all out på att fota omgivningen, men absolut främst sig själva i den historiska miljön. De halvskrek över gården till varandra, spred ut sig så de hindrade andra från att ta bilder på den platsen, alla hade matchande kläder och barnen hade till och med ombyten med sig. Majoriteten av alla andra i närheten av dem gick iväg och väntade på att familjen skulle gå iväg för att själv kunna ta del av utsikten i lugn och ro. Suck.

Här borta var det lugnare, minst sagt.

Vi försökte gå ner bland klipporna, men det visade sig vara knepigare än vi trodde såvida vi inte skulle klättra och hoppa. J sa starkt nej till det då han var misstänksam mot alla stenar och vrår där det eventuellt kunde finnas ormar.

Vi följde efter de andra turisterna istället och gick nerför den nedtrampade gräsvägen.

En vallgrav kan man inte heller vara utan. Minuspoäng för bristen av hungriga krokodiler.

Och så beger vi oss neråt igen, nu i jakt på lunch.

Tyckte lite synd om alla boende här, det är nog inte superkul att ha mängder med turister som hänger över ens staket och tar foton på ens hus och trädgård. Men fint har dem i alla fall.

Åldern sätter sig tydligt i husen, denna byggnaden var extremt sned.
Riktiga livsnjutare på övre våningen med fötterna stickandes ut från balkongen.

Efter ett snabbt köp av en fin, ljusrosa klänning på CC (tror inte jag handlat på den kedjan på säkert 9 år) som passade perfekt till ett kommande bröllop kikade vi runt bland restaurangerna längs gatorna, men vi bestämde oss för att åka tillbaka med färjan till andra sidan och satsa på nåt ställe där.

Smidigt och nära låg Hamnkrogen, och vi gick in dit för att beställa mat.

Pizza capricciosa och grillad ceasarsallad fick det bli, och efter vi ätit upp var det dags att gå till bilen och avsluta semestern. J släppte av mig i Göteborg medan han åkte till Kungsbacka för att lämna hyrbilen och hälsa på sina föräldrar.
Har haft en så mysig och härlig semester, och nu blir jag verkligen mer sugen på att fortsätta besöka mer närliggande städer och ta vara på allt det fina på västkusten!

Hoppas ni också har haft en härlig sommar!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.