En Rörig Sommar = Designkurs På Distans

Som jag nämnt lite hastigt i tidigare inlägg så har jag börjat plugga igen. Allt började med att jag i våras fick sluta på mitt dåvarande jobb och inte hade någon aning om vart jag skulle ta vägen. Efter att ha hållit på i nästan ett år av att byta arbetsplatser, fundera på vad jag vill göra och stressa över min låga inkomst så kändes detta som ett tecken på att jag skulle satsa stenhårt på att försöka komma in på HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk i Göteborg) till nästa års antagning.

Jag gick tillbaka till min gamla arbetsplats (en butik) som jag hade innan allt detta strul, och bad om att få arbetsbetyg för mitt jobbsökande. Jag blev då direkt erbjuden en sommartjänst i butiken och tackade efter ett tag ja, och så kom jag tillbaka i mina gamla rytm och kände mig bekväm igen i min arbetsroll. Där vet jag precis vem jag är och jag vet att jag gör mitt jobb riktigt bra.

Under sommaren kollade jag då också på designstudier, men i och med att det var så sent så var nästan alla kurser stängda för ansökan. Men så hittade jag Stenebyskolan som har en 1-årig inriktning i Form och Design, som dessutom är kopplad till HDK. Och det var öppet för sen ansökan! Dock så ligger det en bra bit från Göteborg, så om jag skulle komma in där så betydde det att jag skulle behöva flytta hastigt.
Men jag skyndade mig med arbetsprover och skickade till slut in min ansökan. Och så blev det att vänta.

Samtidigt hittade jag ett annat alternativ, nämligen FIK:s högskoleförberedande designkurs som pågår från augusti till april. Den var både på deltid och distans, så det skulle tillåta mig att jobba samtidigt och inte behöva flytta. Minuset med den var att den kostade mycket pengar, men kanske var det bättre än att behöva ta studielån? Tankarna snurrade och ju mer jag tänkte desto mer beslutsångest fick jag.

Inget svar från Steneby om min ansökan, och när det var ungefär en vecka ifrån sista dagen för ansökan på FIK så blev jag tvungen att ta ett beslut. Jag valde distanskursen, pungade ut pengarna och kände mig ännu mer stressad över min privatekonomi. Men nu hade jag en plan, wohoo!

Och vad händer sen? Jo, strax efter jag påbörjat designkursen så får jag svar från Stenebyskolan – jag kom in på en reservplats. Men nu hade jag betalat för FIK och man får inte tillbaka några pengar om man hoppar av efter studiestart, och jag ville verkligen inte kasta dem pengarna i sjön. Det fick bli distanskursen ändå, men jag kände mig glad att jag kom in på Steneby då jag länge gått och trott att jag inte är bra nog.

Sommartjänsten har nu övergått i en deltidstjänst på inredningsavdelningen i butiken, och nu har jag fått schema fram till november. Ännu en seger!
På personalfesten förra veckan blev jag utsedd till Årets Återkomst, och jag sa att det kändes skönt att “komma hem igen”.

Så efter att ha haft mycket ångest hela sommaren, från att ha inget jobb till ett jobb där jag trivs, och från att ha inget plugg till att få två alternativ, så landade jag äntligen på fötterna och kunde andas ut. Nu sysselsätter jag mig då främst med butiksjobb eller designstudier, och fastän det är skralt med pengar och jag ständigt oroar mig så vet jag att det alltid kommer alternativ. Det ordnar sig till slut.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.