Bokmässan 2019

I söndags var första gången jag besökte Bokmässan! Har tänkt tidigare år att jag skulle gå men det blev helt enkelt aldrig av. Men nu i år skulle mamma ha ett föredrag om sin forskning på mässan, så då var det ett utmärkt tillfälle för mig att hänga med.

Och herreguuuuud vad mycket folk det var, tyckte jag. Fick senare höra av en vän som jobbade på mässan att jag hade tur som gick på den lugnaste av alla dagar, haha!

Jag åkte lite innan mamma och hade ca en timme på mig att gå runt och kika på alla montrar, lyssna lite här och där på föredrag och leta efter böcker om design, konst och arkitektur.

Jag mötte upp mamma vid Forskartorget där hon skulle ha sitt föredrag “Jakten På Jordens Tvilling”, där hon pratade om hur hon och andra astronomkollegor använder olika metoder för att leta efter exoplaneter som efterliknar Jorden.
Ja, min mamma är cool.

Föredraget sändes dessutom live på Bokmässans hemsida, och videoklippet kommer senare att laddas upp på Rymdstyrelsens hemsida. Och det gick alldeles galant för henne, tyckte det var hur bra som helst!
Massor av pedagogiska illustrationer visades på skärmen medans hon pratade, och på andra sidan bakom sittplatserna hängde det även bilder av NASA från den första månlandningen.

Efter mammas föredrag var vi båda rätt trötta i huvudet av folksamlingen och stimmet, så vi bestämde oss för att ta en snabb kik på området “Trädgård Och Livsstil” för att se om det fanns nåt roligt där. Där fanns det bl a stånd som sålde fin ost, choklad och annat gott (vår typ av mässa, hehe), och där hittade jag en bra födelsedagspresent till min styvpappa Kaj som fyller år om några dagar. Perfekt!

Men jag hade inte hittat några böcker någonstans som tilltalade mig, så lite besviket sa jag att vi lika gärna kan dra oss hemåt. Och DÅ hittade jag en himla massa grejer! Bokfrossan alltså, you sure got me. Jag var nära att plocka på mig varenda bok de hade!

Konst, design, arkitektur, fotografi – allllllllt kreativt i litteraturformat. Och hjälp vad sugen man blir när alla omslag är så otroligt fina!

Detta fick jag nöja mig med, annars skulle jag behöva en skottkärra för att frakta hem allt jag ville ha. Det blev 7 maffiga böcker för 500kr, inte fy skam det! Kollade senare upp vad böckerna kostar vanligtvis och kan säga att jag sparade en jääkla massa pengar genom att handla på mässan.

Vi kände oss klara och mamma skjutsade hem mig så jag kunde få hem lite mer grejer hon tagit med sig. Plus att hon såklart skulle provsitta i Etceteran!

Detta blev alltså dagens fångst. Extra nice att alla böcker matchade varandra så bra!

Vänster: “Pure Architecture” av Niclas Östlind och Julia Tedroff. Handlar om arkitekturfotografen Åke E:sson Lindman. Boken är formgiven av Henrik Nygren, som designade bokens framsida i tre olika varianter.

Höger: “Out of the Real: Tham & Videgård Arkitekter av Johan Linton”. Redaktören Johan Linton skriver om arkitektduon Bolle Tham och Martin Videgård. Även den här boken är formgiven av Henrik Nygren och innehåller fotografier av bl a Åke E:sson Lindman.

“Wingårdhs Villor: Sand” av Gert och Karin Wingårdh. Gert är en av vår tids största svenska arkitekter och har bl a fått Kasper Salin-priset fem gånger!
Boken handlar om parets egna hus och fokuserar på mer än bara husritningar, utan mer på livet och känslorna i hemmet. Det är den första boken av fem i serien.

“Gunilla Allard: Designer, Scenograf” av Hedvig Hedqvist. I boken får man läsa om Gunillas utveckling av sitt formspråk och kreativa arbete.
Formgivare: Mats Fredrikson.

“S+B SandinBülow: Inredningsarkitekter, Möbelformgivare, Designentreprenörer” av Kerstin Wickman, Hedvig Hedqvist, Sven-Olof Bodenfors, Brita-Lena Ekström, Ingrid Sommar och Lisbeth Svengren. I dessa tre böcker får man läsa om Lars Bülow och Kersti Sandin Bülows bidrag i deras yrken som inredningsarkitekter och möbelformgivare, och om deras förespråkande av design som ett sätt att öka välbefinnande och främja jämlikhet.
Formgivning återigen av Mats Fredrikson.

“Ibland Finns Det Inga Enkla Svar” av Conny Allaskog och Anna Åkesson. Den här boken handlar precis om vad det står på framsidan: självskadebeteende och ätstörningar. På mässan delades dessa böcker ut gratis till de som gick förbi en monter vid psykologiavdelningen, och jag tog emot den med lite blandade känslor. Jag har själv tampats med självskadebeteende och tänker tillbaka på det med… ja, blandade känslor. Tycker det var superbra att böckerna gavs ut till de som ville ha, det är ett otroligt viktigt ämne som många hade behövt lära sig mer om.
Illustrationer: Michel Ducourneau
Grafisk form: Telegrafstationen

Böckerna var så fina ihop att jag var tvungen att ställa dem på display här på skrivbordet. Kompletterade med två exemplar av My Residence, doftljus av Anya Hindmarch, en parfymförpackning i svart stål av MAD et Len som jag använder som pennhållare, och en liten bergpalm i terrakottakruka.

En liten färgklick i allt det svart-vita piggar upp. Den här veckan har jag haft mycket plugg med ännu mer modellbyggande, så det känns skönt att ha fina saker runtom när jag är klistrad vid skrivbordet. Inte för att det är så här städat och rent när jag är igång men ändå, hahaha.

Resten av böckerna åkte upp i bokhyllan bredvid min kontorsyta. Här har jag samlat mina böcker om konst, design och inredning, förutom alla inredningstidningar som främst är samlade i hallen under mitt lilla sidobord.

Fick också med mig en kolstålpanna av de Buyer som mamma beställde online från KitchenLab! Har inte bränt in den än, men längtar tills vi börjar använda den som vår go-to-stekpanna. Ska aldrig mer köpa teflonpannor, usch. Hemskt för miljön och riktigt kassa i hållbarhet.

Man får läsa på lite innan man börjar använda sin kolstålpanna, men det finns gott om information om inbränning och skötsel i den lilla manualen som följde med. KitchenLab har också massvis med info på deras hemsida.

Och här är presenten till Kaj – en skärbräda/charkuteribräda i mangoträ av Leif Mannerström! Får hoppas att han gillar den. Han fyller år idag (och mamma fyller år imorgon!), men jag kommer inte träffa dem förrän på söndag. Jag kommer åka till Vallda då och även hälsa på mormor och morfar som är där över helgen. Ska bli kul att komma hemifrån lite och bort från plugg och jobb. Miljöombyte och gott sällskap är som balsam för en trött själ.

Hoppas ni har en fin vecka!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.